Πότε εκδίδεται οικοδομική άδεια;
Είτε κατασκευάζω εξ’ αρχής μια οικοδομή, είτε προσθέτω νέο τμήμα σε υπάρχον κτίριο, είτε επισκευάζω κάνοντας οποιαδήποτε οικοδομική εργασία, είτε κάνω αλλαγή χρήσης επαγγελματικού χώρου, είναι απαραίτητη η έγκριση της πολεοδομίας που σημαίνει ότι πρέπει να έχω οικοδομική άδεια.

Γιατί είναι απαραίτητη;
Η έκδοση οικοδομικής άδειας δεν είναι απλά μια τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία. Περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές μελέτες για την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτιρίου που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αποτελεί ουσιαστικά την έγκριση και έναρξη της επίβλεψης των οικοδομικών εργασιών από τους μηχανικούς.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της Οικοδομικής άδειας
• Τοπογραφικό του οικοπέδου
• Αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά την διαμόρφωση όλων των εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων
• Αντισεισμική μελέτη
• Στατική μελέτη (υπολογισμός θεμελίωσης και λοιπών υλικών)
• Μελέτη ενεργειακής απόδοσης
• Μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης, ύδρευσης, φυσικού αερίου
• Μελέτη θέρμανσης, κλιματισμού, ανελκυστήρα, πυροπροστασίας κλπ.

Πόσο κοστίζει η έκδοση οικοδομικής άδειας;
Το κόστος το καθορίζει η πολιτεία κατά περίπτωση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου και τις εργασίες που απαιτούνται για το έργο που θέλω. Συνήθως οι διατάξεις αναθεωρούνται από το κράτος αρκετές φορές, ακόμα και μέσα στο ίδιο έτος.

Ρευματοδότηση
Δεν μπορώ να ρευματοδοτήσω την οικοδομή και να πάρω την έγκριση από την πολεοδομία, αν δεν έχω πληρώσει για τις αμοιβές επίβλεψης του έργου, ακόμα κι αν έχω πληρώσει την έκδοση της άδειας για την εκπόνηση των μελετών.

Για ποιες εργασίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια;
Για εργασίες μικρής κλίμακας, όπως στέγη από κεραμίδια, πέργκολες, βιτρίνες καταστημάτων, μικροεπισκευές εσωτερικών χώρων, αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευές όψεων, επισκευές κοινόχρηστων χώρων κλπ.

Για αναλυτικότερες περιγραφές, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.